LED 2017 Banbeskrivning

Loftahammar-Peterslund-Bjursund-Källsingsö

Loftahammar är en hamnby i Småland och består av många små byar. Loftahammar omfattar en stor del av Norra Tjust skärgård, med sina tusentals öar och skär, och centrum ligger i en vik mitt i den vackra skärgården. LED 2017 startar i hamnen vid LBS klubbhus och den första löpningen går genom samhället och fortsätter genom Tångered på väl upptrampade stigar. Uppe på Tångered går banan över åsen på vindlande stigar. Väl nere från åsen vid Bågvik tar grusvägen vid och Sjöstrand, Lugnet och Sjöshult passeras. Vid Sjöshult tar vi vänster ner mot havet till. En skön löpning på stigar längs strandkanten tar oss fram till stugområdet Eriksnäs och där tar en ca. 500m lång, ganska brant, stigning vid och efter stigningen väntar den första vätskekontrollen. 

Löpningen fortsätter på lite mindre vägar fram till Peterslund och efter ca 7 km efter start fortsätter löpningen nerför på stigar i mer utmanande terräng. Framme vid vattnet väntar första simsträckan, ca. 800m exponerad simning till Bjursund, Lusthusudden.

På Lusthusudden väntar den andra vätske/energi stationen och efter en kort löpning väntar 500m simning över till Gunleudd.
På Gunleudd tar en 2km lång löpning på grusväg vid. Direkt efter uppgång ur vattnet väntar en uppförsbacke och strax därefter ett riktigt kraftigt uppförslöp. 

Strax innan nästa simning är det en kort löpning i obanad terräng.  Väl framme vid vattnet väntar en 800 meter lång simning över till Bjursund, en simning i skuggan av Bjursundsbron.

På Bjursunds camping väntar den 3e vätske/energi stationen och strax därefter väntar ca 1,5 km löpning över berg och genom skog. Löpningen avbryts av ca 50 meter simning följt av ytterligare 300 meter över berget och 400 meter simning innan löpningen fram till Källsingsö, 1500m,  genom skog tar vid. Framme i Källsingsö tar vi oss an sundet över till Hultö. Vi lämnar fastlandet och resan genom en av Sveriges vackraste skärgårdar tar vid genom simning mellan och löpning över öar.

Källsingsö-Hultö-Björkö-Solidö

Efter 100 m simning startar löpningen över Hultö. Löpningen går på väl upptrampade vägar genom landskapet och dess bebyggelse med anor från förr. Halvvägs över ön står den 4e vätske/energi stationen. Strax efter stationen tar skogen vid och efter totalt en kilometers löpning är det dags för vattnet igen. 

Simningen över till Björkö är 500 m och landstigning sker på Björkös norra del. Simsträckan var förr ett prov på att öborna var simkunniga och många har fått bekänna färg över sundet. Efter simningen börjar löpningen på skogsstig för att snart gå över till grusväg som i århundraden trampats av hästar och oxar. Björkö har fått utmärkelsen Sveriges vackraste ö och jag tror att ni kommer att hålla med efter att ha passerat ön. Mitt på Björkö står den 5e vätske/energi stationen och efter totalt 4200 meters löpning väntar 400 m simning till Solidö. 

Löpningen på Solidö är ca 2 km och återigen kan unik natur upplevas på nära håll. Här går löpningen genom skog, hagar och ängar och på Solidö finns den 6e vätske/energi stationen. Strax efter vätskestationen går vi i vattnet för en kort simning över till Svärdsholmen, tar ett par, tre snabba steg på berget innan vi kastar oss i vattnet igen för en 400 m lång simsträcka över till Smågö och vi har snart tillryggalagt halva sträckan av LED 2017.

Solidö-Smågö-Hasselö-Rågö

Efter 400 m simning från Solidö passeras Smågö som bjuder på 1 km löpning på små stigar/vägar genom gammal ö-bebyggelse och till sist lite terränglöpning. 1000 m simning över till Hasselö tar vid. Vattnet är ganska grunt och går nära strandlinjen. 

På Hasselö sker löpningen på mestadels väl använda grusvägar. Löpningen är dagens längsta på dryga 8 km. På Hasselö finns den 6e och 7e vätske/energi statíonen.

På Hasselö sand går deltagarna i Hasselö Challenge i mål efter 25 km löpning och 5 km simning. Vätska/energi och lite lättare mat serveras och ert ombyte finns på plats.

Transport tillbaka till Loftahammar sker kl 15.00-15.30 (om alla är framme)

Övriga fortsätter och tar sig an resterande 9 km löpning och 4 km simning.

Hasselö lämnas på Edhompen (för den intresserade är det 4 km löpning och 4 km simning kvar när ni kommer till Edhompen) där 600 m simning, 100 m löpning över Lindholmen och ytterligare 400 m simning till Rågö väntar.

Rågö passeras med 4 löpsträckor och 3 simsträckor utmed  norra sidan av Rågö. Vi gör en passage i Rågö by där den 8e vätske/energi stationen finns. 

Här ska passage ske innan kl 16.00 för att få fortsätta. 

Om senare ankomst till Rågö by sker transporteras de tävlande tillbaka till Loftahammar med båt.

Rågö-Kalvö-Tättö-Loftahammar

Efter Energi på Rågö väntar ca 450 m sim till Kalvö. Kalvö bjuder på den mest obanade löpningen då ön är obebodd (nästan) och det finns inga egentliga stigar genom ön.

Efter ca. 1650 m löp och sim väntar en längre simsträcka igen, ca 900 meter simning till Tättö. På Tättö går vi upp på en sandstrand och på de 1000 m löpning över halvön passerar vi den näst sista vätska/energistation.

Efter Tättö är det "bara" 1100 m sim till Loftahammar. Sträckan kommer att vara väl markerad och förhoppningsvis fylld av båtar som hejar fram de sista krafterna fram till målgång.

Väl i mål väntar vätska/energi, återhämtning och medalj.

Väl genomfört arbete. 

Klockan 17.00 startar prisutdelningen. Mat serveras till alla deltagare och funktionärer från klockan 12.00 för de som önskar

Välkomna