Loftahammar Endurance Day 2018 Banbeskrivning

Loftahammar-Peterslund-Bjursund-Källsingsö

Loftahammar är en hamnby i Småland och består av många små byar. Loftahammar omfattar en stor del av Norra Tjust skärgård, med sina tusentals öar och skär, och centrum ligger i en vik mitt i den vackra skärgården. LED 2018 startar i hamnen vid LBS klubbhus och den första löpningen går genom samhället och fortsätter genom Tångered på väl upptrampade och vindlande stigar. Väl nere från åsen vid Bågvik tar grusvägen vid och Sjöstrand, Lugnet och Sjöshult passeras. Vid Sjöshult tar vi vänster ner mot havet. En skön löpning på stigar längs strandkanten tar oss fram till stugområdet Eriksnäs och där tar en ca. 500m lång, ganska brant, stigning vid och efter stigningen väntar den första vätskekontrollen. 

Starx därefter vänder vi neråt mot havet igen för att återigen ta oss uppåt. Vi passerar det gamla vindkraftverket som på tidigt 1900 tal försörjde Brantsbo med el. Därefter tar vi oss ner till vattnet och efter nästan 8km löpning väntar första simsträckan, ca. 800m exponerad simning till Bjursund, Lusthusudden.

På Lusthusudden väntar den andra vätske/energi stationen och efter en kort löpning väntar 350 simning över till Gunleudd.
På Gunleudd tar en 2km lång löpning på grusväg vid. Ganska snart efter uppgång ur vattnet väntar en uppförsbacke och strax därefter ett riktigt kraftigt uppförslöp. 

Strax innan nästa simning är det en kort löpning i obanad terräng. Väl framme vid vattnet väntar en 800 meter lång simning över till Bjursund, en simning i skuggan av Bjursundsbron.

Väl på land väntar 800 meter löpning innan den 3e vätske/energi stationen på Bjursunds camping finns.

 

Här ska passage ske innan kl 10.45 för att få fortsätta. 

Om senare ankomst till Bjursunds Camping sker transporteras de tävlande tillbaka till Loftahammar med bil

Därefter är det inte många steg innan 250 meter simning. Efter den korta simningen är det 800m passage över berget med ett par, tre tekniska partier innan löpningen avbryts av ca 50 meter simning följt av ytterligare 300 meter över berget och 400 meter simning innan löpningen fram till Källsingsö, 1500m, genom skog tar vid. Framme i Källsingsö tar vi oss an sundet över till Hultö. Vi lämnar fastlandet och resan genom en av Sveriges vackraste skärgårdar tar vid genom simning mellan och löpning över öar.

Källsingsö-Hultö-Björkö-Solidö

Efter 100 m simning startar löpningen över Hultö. Löpningen går på väl upptrampade vägar genom landskapet och dess bebyggelse med anor från förr. Halvvägs över ön står den 4e vätske/energi stationen. Strax efter stationen tar skogen vid och efter totalt en kilometers löpning är det dags för vattnet igen. 

Simningen över till Björkö är 500 m och landstigning sker på Björkös norra del. Simsträckan var förr ett prov på att öborna var simkunniga och många har fått bekänna färg över sundet. Efter simningen börjar löpningen på skogsstig och obanad terräng på öns sydvästra sida för att gå över till grusväg som i århundraden trampats av hästar och oxar. Björkö har fått utmärkelsen Sveriges vackraste ö och jag tror att ni kommer att hålla med efter att ha passerat ön. Mitt på Björkö står den 5e vätske/energi stationen och efter totalt 4400 meters löpning väntar 100 m sim, 100 m löp, 50 m sim innan vi går iland på Solidö

Efter 500 m löpning på Solidö väntar en simning på 300 m innan 1400 meter löpning tar oss till nästa passage över till Smågö. På Solidö kan unik natur upplevas på nära håll. Här går löpningen genom skog, hagar och ängar och på Solidö finns den 6e vätske/energi stationen.

Passagen till Smågö är på 300 m och vi har snart tillryggalagt halva sträckan av LED 2018 och vi är inte långt från målet för deltagarna i Hasselö Challenge.

Solidö-Smågö-Hasselö-Rågö

Efter 300 m simning från Solidö passeras Smågö som bjuder på 1750 m löpning på små stigar/vägar genom gammal ö-bebyggelse och till sist lite terränglöpning. För att komma till Hasselö behövs 250 m simning över till Singelsö som bjuder på 300 m i obanad terräng och därefter 700 meter simning innan dagens längsta löpning tar vid och för en del dagens sista. 

På Hasselö sker löpningen på mestadels väl använda grusvägar och på Hasselö finns den 6e och 7e vätske/energi statíonen.

På Hasselö sand går deltagarna i Hasselö Challenge i mål efter 25 km löpning och 5 km simning. Vätska/energi och lite lättare mat serveras och ert ombyte finns på plats.

Transport tillbaka till Loftahammar sker mellan kl 13.45 och 15.45 (om alla är framme)

Övriga fortsätter och tar sig an resterande 10 km löpning och 4 km simning.

Efter Vätska och energi fortsätter löpning österut. Efter en kort runda i skogen kommer löpningen att gå tillbaka mot Hasselö Sand och deltagarna kommer att möta varandra på den smala vägen och strax därefter finns den 7e Vätska/Energi stationen.

Hasselö lämnas på Edhompen (för den intresserade är det 4 km löpning och 4 km simning kvar när ni kommer till Edhompen) där 600 m simning, 100 m löpning över Lindholmen och ytterligare 400 m simning till Rågö väntar.

Rågö passeras med 3 löpsträckor och 2 simsträckor utmed  norra sidan av Rågö. Vi gör en passage i Rågö by där den 8e vätske/energi stationen finns. 

Här ska passage ske innan kl 16.00 för att få fortsätta. 

Om senare ankomst till Rågö by sker transporteras de tävlande tillbaka till Loftahammar med båt.

Rågö-Kalvö-Tättö-Loftahammar

Efter Energi på Rågö väntar ca 300 m sim till Kalvö. Kalvö bjuder på den mest obanade löpningen då ön är obebodd (nästan) och det finns inga egentliga stigar över ön.

Efter ca. 1650 m löp och sim väntar en  simsträcka på 450 meter. Uppgång på en ö för att få upp värmen, ca 100 m löpning/gång, och därefter 300m sim till Tättö. LEDs sista löpning tar vid, 1100 m löpning över halvön. Vi har förlängt löpningen då många upplevt den för kort för att få upp värmen och här passeras den näst sista vätska/energistation.

Efter Tättö är det "bara" 1100 m sim till Loftahammar. Sträckan kommer att vara väl markerad och förhoppningsvis fylld av båtar som hejar fram de sista krafterna fram till målgång.

Väl i mål väntar vätska/energi, återhämtning och medalj.

Väl genomfört arbete. 

Klockan 17.00 startar prisutdelningen. Mat serveras till alla deltagare och funktionärer från klockan 12.00 för de som önskar

Välkomna

Ladda ner en PDF över bansträckningarna med tider här