HC Banbeskrivning

Image

Loftahammar-Peterslund-Bjursund-Källsingsö

Loftahammar är en hamnby i Småland och består av många små byar. Loftahammar omfattar en stor del av Norra Tjust skärgård, med sina tusentals öar och skär, och centrum ligger i en vik mitt i den vackra skärgården. HC 2022 startar i hamnen vid LBS klubbhus och den första löpningen går genom samhället och fortsätter genom Tångered på väl upptrampade och vindlande stigar. Väl nere från åsen vid Bågvik tar grusvägen vid och Sjöstrand, Lugnet och Sjöshult passeras. Vid Sjöshult tar vi vänster ner mot havet. En skön löpning på stigar längs strandkanten tar oss fram till stugområdet Eriksnäs och där tar en ca. 500m lång, ganska brant, stigning vid och efter stigningen väntar den första vätskekontrollen. 
Efter en kort löpning vänder vi ner mot havet på en liten väg som påminner oss om John Bauer och efter en kort löpning längs vattnet tar vi återigen oss uppåt mot banans högsta punkt, 40 möh. Fantastsik utsikt utlovas. Vi passerar det gamla vindkraftverket som så sent som på 70-talet tal försörjde Brantsbo med el. Därefter tar vi oss ner till vattnet och efter nästan 8 km löpning väntar första simsträckan, ca. 800m exponerad simning till Bjursund, Lusthusudden.
På Lusthusudden väntar den andra vätske/energi stationen och efter ytterligare 1800 m löpning kommer man fram till Bjursunds Norra camping. Efter lite sim på 200 m samt ytterligare 800 m löpning så är man framme på Bjursunds södra camping där den 3e vätska/energi stationen finns.

Därefter är det inte många steg innan 250 meter simning. Efter den korta simningen är det 800m passage över berget med ett par, tre tekniska partier. Här är vi återigen "högt" uppe, ca 35 möh, och utsikten är väldigt fin och känslan att vara ett med naturen är påtaglig. Löpningen avbryts av ca 50 meter simning följt av ytterligare 300 meter över berget och 400 meter simning innan löpningen fram till Källsingsö, 1500m, genom skog tar vid. 

Cut-off tider

HC har en 
Cut-Off tid som är på Källsingsö innan simning över till Hultö.

Vid senare ankomst än 3 timmar och 30 minuter efter start, dvs 11.30, till Källsingsö tillåts inte fortsatt deltagande i LED.
Transport sker tillbaka till Loftahammar.

Framme i Källsingsö tar vi oss an sundet över till Hultö. Vi lämnar fastlandet och resan genom en av Sveriges vackraste skärgårdar tar vid genom simning mellan och löpning över öar.

Källsingsö-Hultö-Björkö-Solidö

Efter 100 m simning startar löpningen över Hultö. Löpningen går på väl upptrampade vägar genom landskapet och dess bebyggelse med anor från förr. Halvvägs över ön står den 4e vätske/energi stationen. Strax efter stationen tar skogen vid och efter totalt en kilometers löpning är det dags för vattnet igen. 

Simningen över till Björkö är 500 m och landstigning sker på Björkös norra del. Simsträckan var förr ett prov på att öborna var simkunniga och många har fått bekänna färg över sundet. Efter simningen börjar löpningen på skogsstig och obanad terräng på öns sydvästra sida för att gå över till grusväg som i århundraden trampats av hästar och oxar. Björkö har fått utmärkelsen Sveriges vackraste ö och jag tror att ni kommer att hålla med efter att ha passerat ön. Mitt på Björkö står den 5e vätske/energi stationen och efter totalt 4400 meters löpning väntar 200 m sim innan vi går iland på Solidö.

Efter 500 m löpning på Solidö väntar en simning på 300 m innan 1400 meter löpning, fortfarande på Solidö,  tar oss till nästa passage över till Smågö. På Solidö kan unik natur upplevas på nära håll. Här går löpningen genom skog, hagar och ängar och på Solidö finns den 6e vätske/energi stationen.

Passagen till Smågö är på 300 m och vi har tillryggalagt mer än halva sträckan av LED 2019 och vi är inte långt från målet för deltagarna i Hasselö Challenge.

Solidö-Smågö-Hasselö-Rågö

Efter 300 m simning från Solidö passeras Smågö som bjuder på 1750 m löpning på små stigar/vägar/ängar genom gammal ö-bebyggelse och till sist lite terränglöpning. För att komma till Hasselö behövs 250 m simning över till Singelsö som bjuder på 300 m i obanad terräng och därefter 500 meter simning innan dagens längsta löpning tar vid och för en del dagens sista. 

På Hasselö sker löpningen på mestadels väl använda grusvägar och på Hasselö finns den 6e och 7e vätske/energi statíonen.
Lansdstigning sker på Ängarna och löpningen börjar med obanad terräng som snart går över till en mindre skogsväg. Hasselö trafikeras endast av fyrhjulingar och traktorer och vägarna är smala och mysiga att springa på. Vi passerar Hasselö By och letar oss därifrån fram till Hasselö Sand.

På Hasselö sand går deltagarna i Hasselö Challenge i mål efter 26 km löpning och 4 km simning. Vätska/energi och lite lättare mat serveras och ert ombyte finns på plats.
Vinnarna i resp klass får ett pris på Hasselö  men vi uppmärksammar plats 1, 2 och 3 i Loftahammar vid den stora prisutdelningen kl 17.00.

Transport tillbaka till Loftahammar sker löpande från kl 13.45.

Väl genomfört arbete!

Arrangörerna av Loftahamma Endurance Day